|  | 

Ιστορία

Ένας διακεκριμένος ναζί

Ο Mark Zhitnitski (1903-1992) γεννήθηκε στη Λευκορωσία και σπούδασε στο Ινστιτούτο Τεχνών της Μόσχας (1925-1932). Εργάστηκε στις εκδόσεις βιβλίων στο Μινσκ μέχρζι το 1936, οπότε καταδικάστηκε σε 10 χρόνια καταναγκαστικά έργα στη Σιβηρία, όπου κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου ζωγράφιζε πίνακες σχετικούς με το Ολοκαύτωμα, βασισμένος σε περιγραφές και αναφορές που είχε στη διάθεσή του. Η πρώτη του γυναίκα δολοφονήθηκε στο γκέτο του Μινσκ, ενώ η κόρη του διασώθηκε καθώς βρήκε καταφύγιο σε σπίτι μη Εβραίων. Ο Mark Zhitnitski μετανάστευσε στο Ισραήλ το 1971, όπου πέθανε το 1993.

Με τον πίνακα "A Prominent Nazi" ο Zhitnitski προσφέρει μια οπτική αναπαράσταση αυτού που ο Robert J. Lifton έχει ονομάσει "doubling", της ανθρώπινης κατάστασης, δηλαδή, όπου ένα άτομο μπορεί να είναι ταυτόχρονα ένας αξιαγάπητος οικογενειάρχης και ένας κτηνώδης δολοφόνος, δυο διαστάσεις της προσωπικότητας του ατόμου οι οποίες, υποτίθεται, διαχωρίζονται ολότελα.

Σύρετε κάθετα τον δρομέα για να εμφανίσετε το υπόλοιπο της εικόνας.

 
 

ABOUT THE AUTHOR

Related Articles

 • Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας – διαδραστικό βίντεο

  Η ζωή των Ελλήνων στα χρόνια της Τουρκοκρατίας – διαδραστικό βίντεο

    Οι περιοχές του παραθύρου στις οποίες εντοπίζονται διαδραστικές δυνατότητες είναι τρεις:   1. Η περιοχή του βίντεο: ​όπου εμφανίζονται οι ερωτήσεις κλειστού τύπου και πλαίσια με τα κείμενα της αφήγησης.   2. Η γραμμή αναπαραγωγής παρέχει: σελιδοδείκτες ως σημεία έναρξης των θεματικών (κεφαλαίων) της αφήγησης κόκκινες κουκκίδες που δηλώνουν τα σημεία εμφάνισης των ερωτήσεων

 • Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας

  Η εδαφική ολοκλήρωση της Ελλάδας

  Οι χάρτες αφορούν τη σταδιακή συγκρότηση του νεοελληνικού κράτους από το 1832 μέχρι το 1947. Σύρετε τον  δρομέα στο κάτω μέρος του πλαισίου για να εμφανίσετε διαδοχικά τους χάρτες και να διαβάσετε τα συνοδευτικά κείμενα.

 • «Τοιχογραφία του κυνηγιού» από τον τάφο του Φίλιππου Β΄

  «Τοιχογραφία του κυνηγιού» από τον τάφο του Φίλιππου Β΄

  Η «Τοιχογραφία του κυνηγιού» βρίσκεται στην πρόσοψη του τάφου του Φιλίππου (Τάφος ΙΙ της Μεγάλης Τούμπας) στη Βεργίνα, πάνω από τη δωρική ζωφόρο με τις τριγλύφους και τις μετόπες. Έχει ύψος 1,16 και πλάτος 5,56 μ.  Οι δυο διαδραστικές δραστηριότητες που ακολουθούν στοχεύουν στην εποικοδομητική ενασχόληση των χρηστών με την τοιχογραφία, για την επίτευξη διδακτικών

 • Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 – Χρονογραμμή

  Βαλκανικοί πόλεμοι 1912-1913 – Χρονογραμμή

  Διαδραστική χρονογραμμή των Βαλκανικών πολέμων 1912-1913. Περιηγηθείτε στη χρονογραμμή από το παράθυρο παρακάτω, ή μεταβείτε εδώ για προβολή της σε πλήρη οθόνη. Η χρονογραμμή δημιουργήθηκε με την Ε.Λ./Λ.Α.Κ. εφαρμογή TimelineJS3.    

 • 1821 – Ο ιστορικός χρόνος

  1821 – Ο ιστορικός χρόνος

  Σκοπός της δραστηριότητας είναι η ένταξη ενός ιστορικού γεγονότος, της Επανάστασης του 1821, στον ιστορικό χρόνο.        

Αδειοδότηση

Άδεια Creative Commons Τα περιεχόμενα αυτού του ιστότοπου διατίθενται με άδεια Creative Commons Αναφορά Δημιουργού - Μη Εμπορική Χρήση - Παρόμοια Διανομή 4.0 Διεθνές.