Η στήλη του Αντίπατρου

Η στήλη του Αντίπατρου
Αέτωμα Η στήλη του Αντίπατρου Επίγραμμα

Αέτωμα

Στο αέτωμα απεικονίζεται ένας αμφορέας, αγγείο μέσα στο οποίο έβαζαν κρασί ή ένας κρατήρας, αγγείο μέσα στο οποίο οι αρχαίοι αναμίγνυαν το κρασί με το νερό. Το αγγείο πλαισιώνεται από κισσόφυλλα. Και τα δύο (ο αμφορέας ή κρατήρας και τα φύλλα του κισσού) αποτελούν ιερά σύμβολα του Διόνυσου, του θεού που ανεβαίνει και κατεβαίνει στους δυο κόσμους και συμβολίζει τον θάνατο, τη ζωή και την αναγέννηση.

Η στήλη του Αντίπατρου

Μαρμάρινη επιτύμβια, ανάγλυφη, αετωματική στήλη. Βρέθηκε τον Μάρτιο του 1953 στο χωριό Βεύη της Φλώρινας, κατά την διάρκεια εκσκαφής για την κατασκευή γηπέδου. Διαστάσεις: ύψος 1.14 μ., πλάτος 0.58 μ., βάθος 0.12 μ.

Επίγραμμα

ΑΝΤΙΠΑΤΡΟΝΡΥΜΗ
ΤΑΛΚΟΥΗΡΩΑ
ΕΤΩΝ ΚΕ ΑΜΜΙΑ
ΑΝΤΙΓΟΝΟΥΗΜΗΤΗΡ

Κατά την ερμηνεία των ειδικών, ο Αντίγονος ήταν συμπολεμιστής και στενός φίλος του Αντιπάτρου, ο οποίος σκοτώθηκε στη μάχη. Ο Αντίγονος έγραψε στη μητέρα του Αμμία ότι ο φίλος του Αντίπατρος έπεσε στη μάχη αγωνιζόμενος υπέρ βωμών και εστιών. Η μητέρα του τιμής ένεκεν και μνήμης χάρη προς τον φίλο και συμπολεμιστή του γιου της Αντίπατρο, αφιέρωσε την παραπάνω επιγραφή επί της επιταφίου πλάκας.